2010 m. sausio 29 d., penktadienis

Tahini pasta

Tahini yra tyrė iš lukštentų arba nelukštentų sezamo sėklų. Ji plačiai naudojama Artimųjų Rytų virtuvės patiekalams gaminti (pvz. humusui) arba patiekiama kaip padažas prie mėsos patiekalų ar kaip užtepas ant duonos. Galima valgyti kaip desertą - tepti ant duonos sluoksnį tahini pastos, o ant viršaus - sluoksnį uogienės.

Ingredientai:

1 stiklinė sezamo sėklų
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus

Sezamo sėklas sausai pakepinti orkaitėje arba keptuvėje, nuolat pamaišant medine mentele, apie 5-10 min, kol taps kvapnios ir šiek tiek pagels. Neleisti paruduoti, nes tai gali pakeisti pastos skonį. Sezamus atvėsinti ir sumalti kavamale arba plaktuvu. Sezamų masė gaunasi birios chalvos konsistencijos, o skonis kiek karstelėjęs, primena riešutų sviestą ar chalvą. Įmaišyti alyvuogių aliejų - turi gautis tirštoka, bet pilama tyrė. Sukrėsti į švarų sandarų indelį ir laikyti šaldytuve.

2010 m. sausio 28 d., ketvirtadienis

Labai skanus humusas




Humusas - tai populiarus Artimųjų Rytų patiekalas, paprastai patiekiamas kaip užkandis su pitos duonele arba su falafeliais.
Pastebėjau, kad jei pagaminu humuso per vakarėli, jis tampa pats populiariausias vakaro patiekalas. Pagaminti jį labai paprasta ir greita, tereikia iš vakaro užmerkti avinžirnius ir turėti virtuvinį kombainą arba plaktuvą.

Ingredientai:

150g džiovintų avinžirnių
100g tahini pastos (galima pasigaminti patiems, arba tiesiog pakeisti alyvuogių aliejumi)
4 šaukštai citrinos sulčių (apytiksliai viena citrina)
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
½ šaukštelio malto kumino
½ šaukštelio maltų čili pipirų
Nemažo žiupsnelio druskos - pagal skonį

Avinžirnius kruopščiai nuplauti, užpilti šaltu vandeniu ir palikti mirkti per naktį. Kitą dieną suberti į puodą ir virti apie valandą, kol bus visiškai minkšti. Verdant karts nuo karto nugriebti putas. Išvirus leisti atvėsti, dalį virimo skysčio palikti.

(Vietoj džiovintų avinžirnių galima pirkti jau paruoštus konservuotus avinžirnius, 400ml indelį, tada paruošimas bus dar greitesnis.)

Suversti avinžirnius į virtuvinį kombainą kartu su trupučiu virimo skysčio ir malti kol gausis vientisa masė. Sudėti tahini pastą, citrinų sultis, alyvuogių aliejų, maltą kuminą, čili pipirus bei druską ir dar pamalti kol viskas susimaišys.

(Dauguma humuso yra su česnaku, tačiau man nepatinka žalias česnakas, todėl jo nededu, bet jei norite, galima dėti vieną skiltelę, gerai susmulkinti.)

Patiekti šiek tiek apliejus alyvuogių aliejumi su kukurūzų traškučiais, arba sveikesnė opcija - orkaitėje pakepintu ir sulaužytu lavašu.