2009 m. liepos 23 d., ketvirtadienis

Karamelė su šonine

Šoninę tūlas lietuvis įsivaizduoja suraikytą piršto storio bryzais, valgomą su juoda duona ir svogūnais. Turbūt todėl mūsų prekybos centruose sunku rasti geros, plonyčiais griežinėliais supjaustytos šoninės. Apsistoję svetur viešbutyje, pusryčiams dažniausiai gausite iki traškumo paskrudintos šoninės ir kiaušinienę. Tačiau šiuo metu šoninė yra labai "ant bangos" ir iš pusryčių meniu pamažu keliauja į pietų (pvz. vištienos suktinukai arba kepenėlės, įvyniotos į šoninės riekeles) ir net desertų meniu. Šis receptas turintiems drąsesnį skonį, tačiau, nors ir skamba neįprastai, garantuoju, rezultatas bus atveriantis akis ir nepamirštamas: sūri traški šoninė puikiai atsveria saldžią tąsią karamelę. Patiekite per vakarėlį, ir šis patiekalas dings pirmas, ir visi kalbės tik apie jį.



Receptas:

4 plonos riekelės geros rūkytos šoninės
1 1/5 puodelio cukraus
2 šaukštai vandens
200ml plakamosios grietinėlės
50g sviesto

Šoninę pakepinkite keptuvėje, kol gražiai apskrus ir išspirgs riebalai. Išdėliokite juos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų likę riebalai. Kai atvės, supjaustykite mažais pusės cm gabalėliais, išmeskite tąsius ar netraškius gabaliukus. Pasiruoškite indą, į kurį pilsite karamelę - aš naudojau nedidelę kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi, kurį dar patepliojau sviestu.
Nedideliame puode užvirinkite sviestą ir grietinėlę, palikite atvėsti. Į kitą puodą supilkite vandenį ir suberkite cukrų, virkite, kol cukrus išsilydys. Nemaišykite, tačiau karts nuo karto pasukinėkite puodą, kaad sirupas nekibtų prie šonų. Kai sirupas sutirštėja ir įgauna rusvą spalvą, nukelkite nuo ugnies ir palaukite kol sumažės burbulų. Tada maišant po truputį supilkite sviesto-grietinėlės mišinį. Atsargiai, mišinys ims energingai kunkuliuoti. Vėl uždėkite ant ugnies ir virkite iki norimos konsistencijos. Karamelės konsistencija tikrinama įlašinus keletą lašų į puodelį su šaltu vandeniu. Jeigu susidaro kietas rutuliukas, kurį galite paimti pirštais, baigta, nuimkite nuo ugnies ir supilkite į formą.
Tolygiai pabarstykite šoninę ir palikite sustingti apie 2-3 valandas. Tada supjaustykite kvadratėliais ir nieko nelaukdami mėgaukitės. Patarimas - jei norite nustebinti nieko neįtariančius savo svečius, gabalėlius ant lėkštės sudėliokite šoninės gabaliukais į apačią.

1 komentaras: