2009 m. liepos 24 d., penktadienis

Svogūnų uogienė



Išgirdę "svogūnų uogienė" daug kas suraukia nosį, tačiau paragavę greit apsigalvoja. Aš šiaip nemėgstu svogūnų, na, nebent marinuotus arba geroje prancūziškoje svogūnų sriuboje, bet ši uogienė man labai gardi. Puikiai tinka prie pelėsinių, ypač brie, ir šviežių ožkos pieno sūrių. Taip pat skanu kaip užtepas ant sumuštinių ar pagardas prie kepsnio. O svarbiausia, ją galima išvirti "iš kirvio". Jums reikės:

4 didelių svogūnų
3 šaukštų sviesto arba aliejaus
100g cukraus
100ml balzaminio (arba paprasto) acto
1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/4 šaukštelio cinamono
Žiupsnelis druskos ir pipirų

Svogūnus nulupti ir smulkiai supjaustyti. Sviestą ištirpinti keptuvėje ir suversti svogūnus. Iš pradžių atrodys kalnas, tačiau galiausiai liks tik koks trečdalis. Svogūnus pakepinti kol taps "stikliniai" ir minkšti, apie 15 min. Tada suberti cukrų, druską ir prieskonius, ir maišyti kol cukrus ištirps. Kepti vis pamaišant dar kokių 20 min, kol svogūnai gražiai paruduoja. Tada supilti actą ir dar kepinti, kol skystis išgaruoja, o masė tampa lipni ir blizgi. Galima valgyti iš karto, karštą, o atvėsinus suversti į švarų užsukamą stiklainį. Gaunasi apie 300ml. Laikyti šaldytuve ir suvartoti per 3 savaites. Bet iš patirties galiu pasakyti, baigsis žymiai anksčiau!

1 komentaras:

  1. cia turbut vienas skaniausiu dalyku, ka man kada nors apskritai yra teke valgyt. Aciu, kaip tik jau seeeeeniai ieskojau ieskojau gero svogunu dzemo recepto. Sitas - puikus.

    AtsakytiPanaikinti