2009 m. rugpjūčio 15 d., šeštadienis

Daržovės tempura tešloje

Turėjau namie porą didelių cukinijų-paršelių ir svarsčiau ką iš jų pasigaminti. Pirmiausiai išsikepiau mėgstamus blynus su tarkuota cukinija, o po to - nesaldžių muffin'ų su daržovėmis, o galiausiai prisiminiau labai skanų japonišką patiekalą tempura. Tai lengvoje traškioje auksinėje tešloje keptos daržovės, mėsa, jūrų gėrybės ar net ledai. Tešla greitai užmaišoma iš labai šalto vandens į kurį įdedama ledo kubelių ir kepama įkaitintame aliejuje. Dėl didelio temperatūrų skirtumo tešla gaunasi lengva, su oro "alveolėmis". Kad tešla neatšiltų, kepti reikia iš karto, vos užmaišius, o dubenį dar galima įstatyti į didesnį su ledukais. Daržovės panardinti į tešlą ir prieš dedant į keptuvę nupurtyti perteklių. Keptuvėje aliejaus turi būti apie pora centimetrų, kad apsemtų daržovių gabaliukus.

Tešlai reikia:
1 kiaušinio, lengvai išplakto (jei norite tradiciškai japoniškai - plakite pagaliukais)
1 stiklinė* ledinio vandens
2/3 stiklinės kvietinių miltų
1/3 stiklinės kukurūzų miltų (nuo jų tešla tampa gražaus auksinio atspalvio, jei neturite, galima pakeisti krakmolu arba tiesiog dėti visą stiklinę kvietinių miltų)
1/2 šauštelio kepimo miltelių (nebūtinai)
1 šaukštas sakės arba balto sauso vyno (nebūtinai) Kadangi neturėjau nei vieno nei kito, įpyliau šaukštelį degtinės - alkoholis neleidžia į tešlą įsigerti riebalams.

Kiaušinį lengvai išplakti, supilti ledinį vandenį ir degtinę. Atskirame dubenėlyje išmaisyti miltus ir kepimo miltelius, o tada suberti į kiaušinio plakinį. Tešlos nereikia permaišyti, tegul lieka gumuliukų, taip iškepusi tešla bus gražesnė, labiau "pasišiaušusi".

Įdarui tinka:

Cukinijos, pievagrybiai, morkos, paprikos, šparaginės pupelės, brokoliai, žiediniai kopūstai, baklažanai, svogūnų žiedai, špinatų lapai, vištienos, kiaulienos gabalėliai, krevetės, kalmarų žiedai, bananai, obuoliai, ledai.

Daržoves supjaustyti nedideliais vieno kąsnio gabaliukais ar griežinėliais. Kepti nuo keleto sekundžių (špinatus) iki keleto minučių (morkas, mėsą). Daržovės turi būti jau suminkštėjusios, tačiau išlaikyti traškumą. Iškepusius gabalėlius dėti ant lėkštės, ištiestos popieriniu rankšluosčiu, kad sugertu riebalus, ir nieko nelaukiant valgyti. Pasigardinti galima lietuviškai, grietine, arba pasigaminti japonišką padažą mirkymui.

* Tiek skysčiams, tiek biralams aš naudoju 250ml matavimo stiklinę.

1 komentaras: