2009 m. rugpjūčio 15 d., šeštadienis

Mufinai



Aš žinau, kad mufinas yra svetimžodis, tačiau lietuviški pavadinimai "apskrita pieniška bandelė", "karštas sviestainis" ar "apskrita akyta bandelė" tiesiog neskamba. Aš juos dar vadinu keksiukais (nes panaši forma) arba pyragaičiais.

Mufinai yra tikrų tikriausias desertas "iš kirvio". Man kartais (na gerai, dažnai) vakarais begeriant arbatą labai užsinori kažko skanaus. O šaldytuvas kaip visada apytuštis. O ir to kažko norisi tuojaus pat. Įprastiems pyragams reikia daugybės produktų, pastangų ir laiko, tuo tarpu mufinams būtinai reikia turėti tik stiklinę miltų ir du šaukštelius kepimo miltelių (ar kepimo sodos), o visa kita yra pakeičiama tuo, ko tuo metu yra šaldytuve ir spintelėse. Ir garuoja jie ant stalo mažiau nei per pusvalandį, įskaitant paruošimą. Todėl tai puikus desertas pavaišinti netikėtai į svečius užklydusius draugus.

Savo pirmąją keksiukų formelę įsigijau prieš pusantrų metų ir per tą laiką kepiau juos kokius du šimtus kartų ir nė karto nekepiau tokių pačių. O svarbiausia, dar nebuvo taip, kad nesigautų. Kepiau juos ir sūrius - su kumpiu bei daržovėmis, taip pat labai skanu. Žemiau rasite bazinį mufinų receptą, su kuriuo galite eksperimentuoti - pagal nuotaiką arba turimus produktus.

Mufinus galima kepti arba metalinėje, arba silikoninėje formelėje. Iš pradžių turėjau metalinę, tačiau jos nesaugojau - nekantraujant lupau pyragėlius peiliu, todėl ji apsilupo ir ėmė rudyti, todėl vėliau nusipirkau silikoninę. Iš patirties galiu pasakyti, kad metalinėje skardelėje gražiau apskrunda šonai ir gaunasi skanesni, tačiau sunkiau išsiima (galima naudoti popierinius krepšelius, bet brangu dažnai kepant, o taip pat man nepatinka valgyti iš popieriaus). Silikoninės formelės minusas - ji sugeria kvapus, todėl nepatariu plauti indaplovėje, nebent mėgstate kepinius su skalbimo miltelių prieskoniu.

Ingredientai:

1 stiklinė* pieno
1 kiaušinis
1/3 stiklinės cukraus
50 ml aliejaus ar išlydyto sviesto
2 stiklinės miltų
2 šaukšteliai (su kaupu) kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
1 stiklinė priedų (jei naudojate)
Prieskonių (vanilė, cinamonas)

* Aš naudoju 200ml matavimo stiklinę.

Gaminimo būdas:

Sausus ingredientus suberiame į didelį dubenį ir kruopščiai išmaišome. Kiaušinių plakimo inde šakute išplakame kiaušinį, supilame pieną, aliejų ir viską suplakame. Miltų mišinyje padarome "šulinį" ir supilame pieno mišinį. Viską lengvai sumaišyti, kol tešla bus vientisa, tačiau su gumuliukais. Nesistenkit išmaišyti visų miltų gumuliukų, taip mufinai geriau iškils ir bus puresni!

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Šaukštu sudedame tešlą į formeles, užpildant 2/3 formelės. Jei mėgstate mufinus su didele "galva", užpildykite pilną. Iš šio recepto gaunasi apie 12 vidutinio dydžio pyragėlių. Kepti apie 20 minučių, arba kol gražiai parus ir suskilinės viršus.

Galima valgyti karštus ir šaltus, tačiau man jie pastovėję kitą dieną nebe tokie skanūs, todėl aš geriau palieku tešlą šaldytuve iki kitos dienos ir kepu šviežių. Tokiu atveju, prieš kepant tešlą reikia išimti iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros.

Priedai:

Įdėjus 6 šaukštus kakavos miltelių ir smulkinto juodojo šokolado, gausite fantastiškus šokoladinius mufinus.
Riešutiniams mufinams reikės 1 stiklinės smulkinto studentiško mišinio ar kitų mėgstamų riešutų.
Obuoliniams mufinams - 1 stiklinės kubeliais supjaustytų obuolių. Labai skanūs gaunasi su trintais bananais, o taip pat su vyšniomis, spanguolėmis, mėlynėmis, taip pat galima kepti su varške, kokosų drožlėmis, cukatais, ir pan. Visko dedame stiklinę, jei tiek neturime, dedame kiek turime.

Pakeitimai:

Jei neturite užtektinai kvietinių miltų, 1 stiklinę galima pakeisti avižų kruopomis (įprastomis arba greitai verdančiomis), grikių arba kukurūzų miltais. Grikių miltai suteiks kepiniui specifinį skonį, o mufinai gaunasi trapesni. Avižų kruopos duoda įdomią konsistenciją, o taip pat sumažina kaltės jausmą, kad nuolat užkandžiauju saldumynais, nes turi mažiau gliuteno ir daugiau skaidulų nei kvietiniai miltai.
Jei neturite kiaušinių, juos galima pakeisti 1 nedideliu šakute sumaigytu bananu arba 1/4 stiklinės obuolių košės (uogienės), arba net jogurto. Taip pat vietoj kiaušinio galima naudoti linų sėmenis - 1 kiaušiniui 1 šaukštas maltų sėmenų ir 3 šauktai vandens, sumaišyti.
Jei neturite pieno, galima naudoti jogurtą, kefyrą, pasukas, mufinai bus dar puresni. Jei neturite ir jų, galima pilti sultis (obuolių, vynuogių, ananasų), sojų, migdolų ar kokosų pieną.
Jei neturite cukraus, jį galima pakeisti medumi, sirupu, arba saldžia uogiene, arba vandenyje pamirkytomis susmulkintomis datulėmis.

Skanaus!

1 komentaras:

  1. labai greita ir skanu, ypač su grikių miltais ir cinamonu...o bananai nelabaio jaučiasi, gal jų nereikia labai smulkint?

    AtsakytiPanaikinti